Imsaak...soennah of bidah?

Sheikh Mohammad ibn Saalih al-'Uthaymien

Vraag: Wij zien sommige gebedskalenders in de Ramadaan waarop een rij staat, genaamd 'Imsaak'. Dit is een tijd van 10 of 15 minuten vóór Salaat al-Fadjr die op de gebedskalender wordt gezet. Heeft dit een oorsprong in de Soennah of is het een innovatie?

Antwoord: Neen, dit behoort tot de innovaties! Het heeft geen oorsprong in de Soennah. Sterker nog, de Soennah is juist het tegenoverstelde, omdat Allaah in zijn Almachtige Boek heeft gezegd:

'En eet en drink totdat jullie de witte draad (licht) van de dageraad kunnen onderscheiden van de zwarte draad (duisternis van de nacht).' (Al-Baqarah: 187)

En de Profeet sallallaahu alayhi wa sallam heeft gezegd: 'Bilaal doet de oproep tot het gebed tijdens de nacht, eet en drink daarom totdat jullie de gebedsoproep van Ibn Um Maktum horen. Hij roept namelijk pas op tot het gebed als de dageraad is aangebroken.'

Deze 'imsaak' waar sommigen zich aan houden is een toevoeging aan iets wat Allaah heeft voorgeschreven. Om deze reden is het vals, en het is extremisme m.b.t tot de religie van Allaah. De Profeet sallallaahu alayhi wa sallam heeft voorzeker gezegd: 'De extremisten (degenen die overdrijven) zijn ten onder gegaan, de extremisten zijn ten onder gegaan, de extremisten zijn ten onder gegaan.'

Bron: al-Manaahi al-Lafdhiyyah 201-202.

0 reacties:

Een reactie posten

live duroos