Hoe een arme te voeden tijdens de Ramadan

Sheikh AbdulAzeez ibn Baaz – rahimahu Allah –

Vraag:

Ik ben ziek waardoor ik niet kan vasten en als ik vast dan is dit schadelijk voor mij. Moet ik kaffarah (boetedoening) doen of moet ik iets anders doen?

Antwoord:


Dit hangt af van de situatie. Als het waarschijnlijk is dat de zieke zal genezen en de dokters zeggen dat als hij behandeld wordt, (zij) verwachten dat hij zal genezen dan blijft het vasten als een schuld; het vasten is als een schuld totdat de zieke genezen wordt waarna hij het vasten in moet halen.

Maar, als de dokters vastgesteld hebben dat het onwaarschijnlijk is dat de zieke zal genezen van zijn ziekte, het is een chronische ziekte, dan is hij zoals de oudere dit niet in staat is om te vasten en daarom zou hij een arme moeten voeden voor elke vastendag die hij gemist heeft.

De zieke waarvan niet verwacht wordt dat hij genezen zal worden, of dit nou een man of vrouw is, hoort één arme moeten voeden voor elke (vasten)dag die hij gemist heeft, hij zou ze moeten voeden met een halve Saa’ 1 dadels of rijst 2.

Hij kan het eten verzamelen aan het begin of eind van de maand en aan één, twee of meerdere arme personen geven. Het is niet bindend dat een persoon dit dagelijks geeft maar hij kan het eten verzamelen en in één keer weggeven aan de armen.

Dit geldt voor de zieke die geen vooruitzicht heeft op genezing; een ziekte waarvan een gespecialiseerde dokter zegt dat genezing niet verwacht wordt. Of twee bekwame artsen die zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat deze persoon zal genezen. Deze persoon met een chronisch ziekte voedt dan een arme voor elke (vasten)dag die hij gemist heeft.

Dus (bijvoorbeeld) zij verzamelen 15 saa’ als de maand Ramadan uit 30 dagen bestaat, en 14 ½ saa’ als de maand Ramadan uit 29 dagen bestaat en dan geven zij dit aan sommigen van onder de armen, zij geven het aan een arm huishouden of één arm persoon walhamdoelillah.

Maar als zij verwachten dat (de ziekte) genezen zal worden en het is mogelijk dat hij behandeld wordt insha Allah dan zou deze persoon het vasten uit moeten stellen en wanneer Allah hem geneest dan zou hij moeten vasten.

Dit is gebaseerd op de uitspraak van Allah de Verhevene:


وَمَن كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ (185) سورة البقرة

…en wie ziek is of op reis, dan is er hetzelfde aantal dagen (dagen waar niet gevast werd moeten ingehaald worden) van andere dagen..
Surah al Baqara: 185

En dit blijft als een schuld die hij heeft totdat Allah hem geneest en dan zou hij moeten vasten ook al is dit na twee of drie jaar, walhamdulillah.


Bron:
http://www.binbaz.org.sa/mat/13359/

Voetnoten vertaler:
1. Arabische maateenheid. Eén saa’ is overeenkomstig met vier gevulde mensenhanden met het betreffende voedselsoort.
2.Of wat in het land waar de zieke verblijft gebruikelijk in om te geven aan voedsel.


bron: http://an-nasieha.nl/forums/showthread.php?t=505

0 reacties:

Een reactie posten

live duroos