Zeven zaken die het vasten verbreken.Ramadanbericht nr. 4

 Vandaag, 29 Sha’baan – 8 Juli, is de maan van Ramadan niet aanschouwd. Dit betekent dat overmorgen de 30e dag van Sha’baan is en overmorgen, woensdag 10 Juli, de eerste dag van Ramadan zal zijn.

Hieronder treft u een uiteenzetting aan van de zaken die het vasten verbreken. Ontleend aan Fatawaboek van de nobele geleerde Shaych al-‘Uthaimeen – moge Allah hem genadig zijn en met het beste belonen:

Er zijn zeven zaken die het vasten verbreken:

1.     Het hebben van gemeenschap; wanneer iemand overdag in Ramadan gemeenschap heeft, is ie verplicht de dag verder te vasten, deze in te halen en een boetedoening te doen. Deze houdt in het bevrijden van een slaaf; als dit niet mogelijk is dient ie twee maanden achtereenvolgend te vasten; als dit niet mogelijk is (vanwege bv. zwakte of ziekte) dient ie zestig armen te voeden.

2.     Het hebben van een zaadlozing door middel van zelfbevrediging (wat overigens niet toegestaan is). Of door omhelzing, zoenen e.d. met de echtgenote.

3.     Het eten en drinken; zowel het nuttige als het schadelijke. Onder het schadelijke valt het roken bijvoorbeeld.

4.     Vaccinaties/injecties die het voedsel en drinken vervangen, dus de vaccinaties die dat niet doen verbreken het vasten niet, ongeacht of ze in de spieren of in een ader worden toegediend. En ongeacht of de smaak ervan wordt geproefd in de keel.

5.      Het vloeien van menstruatiebloed of kraambloeding (ook al is het slechts een ogenblik vóór zonsondergang, dan is haar vasten ongeldig en moet ze die dag inhalen).

6.     Het laten verwijderen van bloed middels al-Hidjaamah (soort aderlating). Of een andere vorm van bloedafname waarbij veel bloed wordt verloren en het lichaam verzwakt raakt. Het bloed dat onopzettelijk ontstaat, zoals een bloedneus of dat gering is zoals bij het trekken van een tand (en zo ook het beetje bloed dat je afstaat voor onderzoek) verbreekt het vasten niet.

7.      Het opzettelijk overgeven, als dat onopzettelijk gebeurd is het vasten geldig.

Deze bovengenoemde zaken verbreken het vasten niet wanneer dit gebeurd uit vergeetachtigheid; zoals degene die eet en vergeet dat ie aan het vasten is. En ook niet bij onwetendheid; zoals degene die eet en denkt dat de zon al onder is gegaan. En ook niet als het zonder zijn wil gebeurt; zoals degene die een zaadlozing heeft tijdens het slapen (of zijn mond spoelt met water en het onopzettelijk doorslikt).

Fatawa shaych al-'Uthaimeen [4/585]In de komende Ramadanberichten meer info over deze gezegende maand, haar regelgevingen en het nuttig besteden ervan.
Wilt u ook dagelijks een Ramadanbericht ontvangen en was u nog niet aangemeld, dan kunt u dit doen via:
www.kennisviamail.nl

Voor een gemist Ramadanbericht kunt u terecht op onze Facebookpagina.

Stuur het door; "Wie aanspoort tot het goede, heeft dezelfde beloning als degene die ernaar handelt." [Sahih Moslim]

Abulfadl, student aan de Universiteit van Medina. Saudi Arabië.

29 Sha’baan


0 reacties:

Een reactie posten

live duroos